#ontdekdezorg met Ellen Tromp

24 maart 2021

Ellen Tromp is 24 jaar en werkt als verpleegkundige niveau 4 bij Dores Herstelzorg. “Ik volg daarnaast nog de HBO opleiding tot verpleegkundige”. Werken en leren dus voor Ellen bij Dores Herstelzorg.

Werken en leren

Waarom volg je  een HBO verpleegkundige opleiding naast je werk als verpleegkundige? “Je kunt met een HBO opleiding weer net iets meer. Je gaat dieper in op de ziektebeelden. Leert hoe je omgaat met zorgvragers. Maar ook het overstijgende stukje management. Bij Dores Herstelzorg kreeg ik de kans om deze opleiding te volgen en die greep ik met beide handen aan! De opleiding duurt 3 jaar, waarbij je één dag in de week naar school gaat.”

Cliënten weer klaarstomen om naar huis te gaan

“Vroeger wilde ik altijd wel iets met de zorg. Tijdens de middelbare school mocht ik een dag meelopen met mijn moeder, zij is ook werkzaam in de zorg. En dat sprak mij enorm aan. Zieke mensen beter maken, daar koos ik voor. Herstelzorg is hier een mooi voorbeeld van. Cliënten zie je soms echt heel ziek binnenkomen. Iedere week maken ze mooie stappen in hun revalidatieproces, gaan ze vooruit. Dat vind ik het mooie aan het werk in de revalidatie; cliënten weer klaarstomen om naar huis te gaan.”

Billen wassen

“Het contact met de mensen vind ik wel het allerleukste. Je breekt in op iemands privacy, zij moeten zich helemaal overgeven aan jou. Ik vind het een uitdaging om ervoor te zorgen dat zij zich comfortabel bij mij voelen. Het is gewoon een heel mooi vak. Het coördineren van de gehele zorg, de samenwerking als verpleegkundige met andere disciplines zoals artsen en fysiotherapeuten. Vriendinnen denken vaak alleen maar aan billen wassen, maar het is zoveel meer dan dat. Het is heel veelzijdig werk, geen dag is hetzelfde.“

We deden het met zijn allen

De impact van het corona virus, we kunnen er niet omheen. Hoe heeft Ellen deze heftige periode ervaren? “Het was een zware tijd, hard werken. Maar we deden het wel met zijn allen. En je leert hier ook weer lessen uit. Echt contact maken bijvoorbeeld. Soms ga je gewoon op in de waan van de dag, maar juist eventjes los van de zorg contact hebben met de cliënten is wel degelijk belangrijk. Bijvoorbeeld samen even tv kijken of cliënten helpen met beeldbellen met hun kleinkinderen. Daar knappen ze zichtbaar van op. Dus het heeft in die zin ook iets opgeleverd. Niet alleen maar hollen, maar soms juist ook even stilstaan.”